Fastan (igen)

För några dagar sedan (på Askonsdagen) skrev jag om fastan utifrån frågeställningen varför vi fastar i den kristna kyrkan. Idag tänkte jag återkomma till ämnet utifrån mitt eget val av fastemetod.

Jag har uppmärksammat fastan för egen på olika sätt de senaste åren. Det är väldigt olika hur stort allvar jag har haft när jag gått in i den längre tillbaka, men de senaste åren har jag verkligen försökt hålla den.

Ofta har fastan kretsat kring godis för mig, och så har jag försökt undvika att äta godis och kakor eftersom jag är väldigt förtjust i sånt.

Förra året fastade jag från Twitter och Facebook, inte för att jag anser Twitter och Facebooks om onyttiga i sig själva utan att min användning kanske hade blivit det. Vad gällde Facebook kände jag inte av något alls faktiskt, det var lätt att avstå (jag var också mindre aktiv där då än t.ex. nu). Däremot kände jag av Twitter oerhört mycket de första dagarna, ja hela första veckan. Det berodde på att jag hade för vana att när det blev någon minut över ta fram telefonen och kolla flödet; kanske skriva något.

Det är dock dubbelt att fasta från Twitter, för som en vän (Martin Garlöv) på Facebook skrev:

“För mig är fastan bestämt förenlig med att umgås med vänner. Så jag fortsätter att använda Facebook även dessa 40 dagar före påsk.”

Och så känner även jag, därför är det inte naturligt för mig att avstå Twitter i år.

Nä, mitt fastelöfte i år blev i stället matrelaterat. Jag har alltid skyggat det lite eftersom jag tänkt att det kanske blir övermäktigt, men i år ville jag testa.

Så mitt löfte i år (och som jag hållit hittills) är att äta kvar till lunch och middag. Jag får lägga i vatten, frukt, sötningsmedel och kryddor i kvargen men inget annat i eller till.

På så vis äter jag dels vegetariskt men avstår också från vanlig mat helt. Det är ett spännande experiment för min del, jag har aldrig ätit så strängt förut.

Nu är det några tillfällen det inte gått att hålla till 100%, då har jag försökt att äta fisk – vilket inneburit sushi hittills. Jag får se upp där, så jag inte köper sushi för egen del. Men i söndags åt jag för lite soppa (vegetarisk och det var söndag alltså fastefri dag i kyrkan) på kvällen så jag köpte sushi på vägen hem för att inte gå in på ICA och köpa “värre” saker. Likaså har jag och ska äta ute med ett par personer och då blir det sushi jag satsar på. Det är helt enkelt för att inte omöjligt ur socialt hänseende.

Hittills har jag klarat det rätt bra, eftersom kvarg (iaf den jag köper) är väldigt mastig och mättande. Så jag inte känt att jag gått hungrig, men samtidigt märker jag att jag avstår från den mängd kalorier jag är van vid att äta. Det kommer nog också bli rätt enformigt i längden, vilket är en anledning att jag redan från början tillåter frukt, sötningsmedel och kryddor i kvargen.

Sötningsmedel kör jag för att avgifta mig från mitt sockerberoende. 🙂

Hur fastar du i år?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.