Aska, bot och bättring

Idag är det askonsdagen och i kyrkor runt om i landet har det firats askondagsmässor där man kunnat fått ett korstecken tecknat i pannan med aska under tiden som prästen säger: “Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft. Omvänd dig och tro evangelium.” Eller liknande.

Varför gör vi detta?

Jo, som inledning till fastan så klart, som varar i 40 dagar, alltså fram till påsk. För det var så länge Jesus fastade (och så många år det israelitiska folket vandrade i öknen och så många veckor en graviditet brukar vara).

Men ska vi räkna efter nu så är det ju faktiskt 46 dagar till påskdagen! Detta beror på att söndagar inte är fastedagar utan alla söndagar är små påskdagar när vi firar Jesus uppståndelse. Så det är vardagarna och lördagarna som är fastedagarna.

Men varför vi gör det är jag inte helt klar med än. Den primära anledningen är för att vi ska förbereda oss inför påskens skeende genom att ägna mer tid åt Gud och att leva i bot och bättring i våra liv.

Det är på grund av vår synd som påsken behövde ske, som Jesus offer var nödvändigt. Vår synd är problemet och något vi bör sörja och arbeta emot. Därför har fastetiden en ganska krass karaktär i kyrkan, det handlar om att bli bättre människor och allt som är värt något (på riktigt) kostar (utom Guds förlåtelse för den är gratis).

Olika saker

Man kan fasta från olika saker, inte enbart mat som många nog tänker på. Tex kan man fasta från beteendemönster som shopping eller sociala medier, man kan också fasta från godsaker eller kött. Alternativen är många och motiven till fastan lite olika.

Jag har ibland funderat på vad att avstå från ett tv-program eller Facebook eller godis egentligen har med Gud att göra, särskilt när många (också jag) inte verkar be mer för det. Men utifrån ett lutherskt perspektiv känns det egentligen inte alls konstigt.

Som människor har vi kallelser i våra liv. Du har antagligen viktiga relationer i ditt liv som innebär att du har specifika roller, du kanske är son/dotter, syster/bror, pappa/mamma, fru/man, partner/sambo osv. Du kanske har arbete eller studerar eller är pensionär. Du är antagligen en vän till andra, du påverkar i din omgivning.

Utifrån dessa kallelser i ditt liv, har du fått som uppgift av Gud att leva rättfärdigt i relation till andra människor. I dina relationer får du ge uttryck för den kärlek som Gud ger till dig. Och du får försöka leva och göra det rätta som ett tack till Gud för hans kärlek och nåd till dig.

Därför är fastan viktig och därför kan den också se ganska olika ut beroende på vem man är och vilket år det är.

Däremot mår vi gott av att spendera mer tid med Gud, så jag vill gärna uppmuntra dig till det. För om inte annat kanske Gud kan peka på saker i ditt liv, relationer eller beteenden, som du skulle behöva lägga extra krut på och som du inte tänkt på eller sett själv.

Så: Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft. Omvänd dig och tro evangelium.

One comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.