Om ungdomar och sociala media

Den senaste forskningen, utförd av Dr Amy Orbens team vid University of Cambridge, använde data från Millennium Cohort-studien som följer livet för cirka 19 000 personer födda 2000-2002 över England, Skottland, Wales och Nordirland. När kohorten var mellan 16 och 18 år gamla blev de för första gången tillfrågade om användning av sociala medier. Av de 7 000 personer som svarade, sa 48% att de höll med eller höll starkt med om påståendet ”Jag tror att jag är beroende av sociala medier”. En högre andel flickor (57%) höll med jämfört med pojkar (37%), enligt data som delats med The Guardian.

Forskare sa att detta inte betyder att dessa personer faktiskt lider av en klinisk beroendeframkallande sjukdom, men att uttrycka en upplevd brist på kontroll tyder på en problematisk relation.

”Vi säger inte att de som säger att de känner sig beroende är beroende”, sa Georgia Turner, en doktorand som leder analysen. ”Självuppfattad sociala medier-beroende är inte [nödvändigtvis] samma sak som drogberoende. Men det är inte en trevlig känsla att känna att man inte har kontroll över sitt eget beteende. Det är ganska slående att så många människor känner så och det kan inte vara så bra.”

Vi kan ju anta att det är liknande (åtminstone) i Sverige som UK. Det säger en del, och inte så konstigt eftersom tonåringar inte är vuxna och deras hjärnor fortfarande formas samt att sociala media är byggt för att vara beroendeframkallande som möjligt. Det tror jag de flesta av oss är väl bekanta med för egen del.

Men vad händer med hjärnorna i de yngre generationerna som inte har en chans att värja sig mot detta då de växer upp med det?

Artikeln finns på: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2024/jan/02/social-media-addiction-teenagers-study-phones

Översättningen är gjord av Copilot.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.