Jesus sa aldrig sig vara Gud

Jesus sa sig aldrig vara Gud
Skämt

Den senaste tiden har jag stött på flera, med olika egna övertygelser, som påstått att Jesus inte är Gud och inte heller påstod sig vara det.

Man utgår helt enkelt från det enkla faktum att Jesus aldrig sa det själv.

Men vänta! Om han aldrig sa det, kan inte det innebära att han faktiskt inte menade det heller?

I fallet Jesus är det relevant att vända på frågan, påstod Jesus någonstans att han inte är Gud?

Det som gör det relevant att vända på frågan på det sättet är nämligen alla de saker Jesus säger och gör. Han förlåter tex synder, något alla judar visste att bara Gud kan göra. Han påstår saker om sig själv som bara gäller Gud, tex:

Han svarade: »Sannerligen, jag säger er: jag är och jag var innan Abraham blev till.« Då tog de upp stenar för att kasta på honom, men Jesus försvann och lämnade templet. (‭Joh‬ ‭8‬:‭58-59‬)

Himmelriket är Guds, det vet alla, ändå säger Jesus:

Ni skall få äta och dricka vid mitt bord i mitt rike, och ni skall sitta på troner och döma Israels tolv stammar. (‭Luk‬ ‭22‬:‭30‬)

”Mitt rike”, vad tror Jesus om sig själv? Nä, men visst! Och det var detta som retade upp fariséerna, de hade all anledning att kritisera Jesus för detta, förutsatt att han inte var Gud.

En sista:

Då svarade Tomas: »Min Herre och min Gud.« Jesus sade till honom: »Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror.« (‭Joh 20‬:‭28-29‬)

Jesus blir kallad Herre och Gud av Tomas, men invänder inte mot det. En rättrogen jude (som inte är Gud) skulle invända mot ett sådant uttalande.

God kväll!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.