Skärtorsdagens epistel

Ni har ingen anledning att skryta. Vet ni inte: lite surdeg får hela degen att jäsa. Rensa bort den gamla surdegen så att ni blir en ny deg. Ni är ju osyrade, för vårt påsklamm, Kristus, är slaktat. Låt oss därför fira högtid, inte med gammal surdeg, inte med ondskans och fördärvets surdeg, utan med renhetens och sanningens osyrade bröd. (1 Kor 5:6-8)

En kraftfull text om kopplingen mellan nattvarden, det nya förbundet och våra liv.

Surdegen är i det här fallet den gamla människan (gamle Adam som finns inom oss och som gör uppror mot Gud).

“Ni är ju osyrade för…” det är inte i egen kraft vi blivit osyrade utan genom att Jesus är vårt påskalamm som slaktats.

Påskalammet syftar just på de felfria lammet som israeliterna fick välja ut för varje hushåll för att sedan offra det och måla med dess blod på dörrkarmarna så dödens ängel skulle gå förbi deras hem den ödesdigra natten.

Det är därför vi firar med osyrat bröd i nattvarden, eftersom Jesus gjorde det och han är vårt påskalamm som offrat sig för oss.

Till skillnad från ICA:s reklam så tror vi i Svenska kyrkan att brödet och vinet inte enbart är symboler utan faktiskt blir Kristi kropp och blod. På riktigt. Det gör vi eftersom Jesus sa att det är så.

God natt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.