TV-serier jag gillar

TV testskärm
TV testskärm

Tanken är ju att hålla igång i 100 dagar med att blogga varje dag. Då går det ju inte för sig att enbart blogga om teologi och predikningar. Dags för att lista de TV-serier jag gillar för stunden.

Vissa går att se på svensk TV, andra går att köpa, en del kan man kolla på streamingsajter. Det går också att ladda ned, men det är olagligt och inget jag uppmuntrar till.

The Blacklist

En oerhört bra spionserie som cirkulerar mycket kring FBI-agenten Elizabeth Keen.

Den började i höstas, med James Spader. Han är en väldigt bra skådespelare i kombination med ett bra manus och en bra motspelare i Megan Boone

Marvel’s Agents S.H.I.E.L.D

Action och spioneri

Denna tv-serie är ett sätt för Marvel att knyta samman saker som sker i filmerna (Thor, Captain America, Ironman, Avengers) och samtidigt utöka sitt universa med fokus på S.H.I.E.L.D.

Jag tyckte den var rätt stel och känslolös, men gav den några avsnitt till att bevisa sig på. Om jag minns rätt började jag gilla den på femte avsnittet, eller så. Sedan har den hållit bra klass i story så väl som skådespel.

Supernatural

Action och övernaturligt

Inne på sin nioende säsong och det har blivit klart med att det blir en tionde säsong också.

I en (vår) värld med många olika former av spöken, demoner och änglar försöker bröderna Dean och Sam Winchester att ställa saker till rätta. I början var tv-serien mer av en slags spökjagarhistoria men efter hand har säsongernas fokus flyttats och mer handlat om ”stora” äventyr där världen står på spel.

Det är i en deistiskt präglad tillvaro detta utspelas, vilket jag uppfattar som det vanliga knepet för att skapa manöverutrymme för människor och andra varelser att utöva sin vilja och att göra kampen mellan ont och gott mer jämn och oklar i sin utgång.

Person of Interest

Action och mysterium

Jim Caviezel spelar före detta undercover agent som blir rekryterad av en hemlighetsfull biljonär som vill bekämpa brott. I centrum står ”The Machine” som läcker personnummer för personer vars liv är i fara.

Nu inne på tredje säsongen och de två senare säsongerna präglas allt mer av ”större” berättelser men man håller fortfarande fast vid grundidén om att skydda enskilda individer.

Arrow

Action

Arrow bygger på DC Comics tecknade hjälte ”Green Arrow”. Jag har inte läst den tecknade serien men tycker mycket om tv-serien. Den är välfilmad och manuset är bra, till det kommer duktiga skådespelare.

Oliver Queen är en ung oansvarig playboy som är med på sin fars skepp när det plötsligt sjunker, han är strandad i flera år på en öde (?) ö och tv-serien börjar med att han blir räddad och är en helt annan person.

Elementary

Crime

En Sherlock Holmes tv-serie i dagens New York, med en rehabad Sherlock som vill lämna drogerna bakom sig och arbeta med New Yorks polis för att lösa brott. Joan Watson (en kvinna i denna version) blir hans följeslagare, spelas av Lucy Liu.

Jag trodde inte jag kunde gilla en Sherlock tv-serie i modern tid som inte var just Sherlock (BBC:s fantastiska serie), men jag hade fel. Den här är också briljant, fast på ett helt annat sätt. Detaljer som att det är i NY, Watson är en kvinna och att Sherlocks person är annorlunda gör att det blir en helt annan sak och jag kan gilla bägge.

The Big Bang Theory

Komedi

En komediserie inne på sin sjunde säsong och verkar inte vara på väg att avrunda inom de närmaste åren (IMDB listar 10 säsonger).

Jag tror detta är den bästa humorserie jag sett. Den följer framför allt Sheldon Cooper och Leonard Hofstadter som delar lägenhet med varandra och bägge forskar på universitetet. De är grannar med Penny som har andra prioriteringar i livet, som Leonard blir förälskad i. Och så har vi vännerna Howard och Raj som tillsammans med tidigare nämnda herrar är nördar. De älskar tecknade serier, tv-spel, vetenskap mm.

Grimm

Action, mysterium

Grimm bygger på sagor och vi får följa polisen Nick som upptäcker att han är en Grimm och därför kan se Wesen vilket vanliga människor inte kan. Wesen kan se varandra och lever sitt liv parallellt med det vanliga mänskliga livet i vår värld. Av tradition dödar en Grimm alla Wesen han/hon möter men Nick har andra prioriteringar.

Väldigt bra tv-serie, är tillsammans med Blacklist mina två största favoriter just nu.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.