Jag är upptagen med just inget alls

Vi vet ju alla inom oss att Ace Wilder borde vunnit kvällens final av Melodifestivalen och att det var robotar som ringde fram Sanna! 🙂

Men första gången jag hörde Aces låt ogillade jag den och det tog ett tag innan jag kunde uppskatta den. Budskapet att inte göra något men tjäna pengar ändå, kändes så tokigt.

Den tar upp två saker jag uppfattar är tankar i vår tidsanda. Dels tanken att man är lycklig när man slipper ansvar som arbete och dels att man bör/ska/drömma om att tjäna mycket pengar.

Att pengar inte gör en lycklig är en sanning som vi inte behöver lägga mycket tid på att bevisa. Det är ju vara att titta på alla miserabla rika som har olika destruktiva mönster trots pengarna.

Det är punkten om arbete jag tänkte kommentera lite mer.

I min ungdom var jag ingen arbetsmyra direkt. Van vid att klara skolan tillräckligt bra utan att anstränga mig gick jag in i universitetsstudierna med samma attityd och hade jag inte förändrats under tiden hade jag väl fortsatt så.

Det finns en slags tillfredsställelse i att klara en kurs eller uppgift med avsevärt mindre insats än andra och det blir också en stolthet att man klarar uppgiften, precis som när man lagt ned mer arbete.

Men jag bar (nästan) ständigt känslan av att jag gjorde ju inte så gott jag kunde. Det var frustrerande, samtidigt som jag kunde försvara mig med tanken att tänkt bara vad jag skulle kunnat åstadkomma om jag ansträngt mig! Och så slapp jag anstränga mig och känna en stolthet över en ansträngning jag aldrig gjort (hängde ni med där?).

Jag var naturligtvis inte en konsekvent latmask utan kunde mycket göra saker med stort engagemang och slutföra, men det var ofta mer undantag än regel. Och ett slags inre missnöje fanns där som grodde.

Så småningom förändrades jag och ju mer jag strävade efter att bli en person som inte bara gjorde saker med minsta ansträngning så började jag mer och mer anstränga mig för att göra saker bra istället. Och en slags inte tillfredsställelse började visa sig och växa. Det är roligt att arbeta! Det är givande att anstränga sig och fullfölja!

Det finns en inre drivkraft i oss människor (tror jag) att göra nytta. Att vilja göra skillnad. Den drivkraften behöver odlas och få växa på rätt sätt. Man ändrar inte världen genom att trycka “gilla” på mobilen när man hänger i soffan, man ändrar världen genom hårt arbete. Ace Wilders låt kom inte till utan ansträngning, hennes nummer producerades inte på en kvart och hon lärde sig inte sjunga genom att bara önska att hon kunde det.

Allt som är värt något, kostar.

Till det kommer, tror jag, att drivkraften att göra nytta kommer från Gud. Det är Guds kallelse i våra liv att göra gott, att ge lov och tack tilllbaka till honom för vad han (alldeles gratis) gett oss genom Jesus offer. När du arbetar, när du anstränger dig så är det en lovsång till Gud, ett uttryck för att du hyllar din Skapare genom att förvalta det skapade.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.