Det luriga med jag kan själv


Ett litet splitter, förstorat 15 gånger med en Micro Phone Lens

För någon månad sedan tappade min dotter iPad:en ordentligt i gatan så den verkligen sprack ordentligt i skärmen och det blev splitter runt hemknappen. Jag stängde snabbt av den och la undan den. Men idag föresatte jag mig att använda lite av min lediga dag (och som gräsänkling, så jag riskerade bara min egen hälsa med allt glas) att använda det kit jag köpt på eBay med nytt glas och verktyg för att göra bytet med.

Processen att enbart lossa glaset tog ungefär fyra och en halv timme! Anledningen till det var de många sprickorna, när jag lyckats trycka ned verktygen mellan glaset och kanten och lyfte liiite på skärmen så gick det bra till en början, men när jag började lossa vid kanterna där sprickorna fanns, så blev det splitterfest av allt.

Jag hade tagit på plastglasögon (de där man får vid 3D-filmer ni vet, eller får – man får betala 40 spänn för dem! mvh griniga gubben) och det var tur, för splittret sköt mot omgivningen, inklusive mina ögon. Sakta men säkert fick jag loss glasbit efter glasbit (och många splitter) och fick en sorgkantad glasskiva som jag sedan kunde lossa slutligt och plocka av iPad:en.

Ont i ryggen, ont i huvudet av att sitta så hårt fokuserad på en enda sak utan rast i så många timmar så reste jag mig en stund innan jag gjorde resten. Resten gick rätt smärtfritt och sluttiden blev 6 timmar. Hade glaset inte varit så illa ute så hade jag nog klarat det hela på en bra bit under 3 timmar.

Det jag ville komma till med denna berättelse (förutom att få tycka lite synd om mig själv och samtidigt skryta om att jag klarade det) är att det finns saker som verkar lätta på ytan, men som inte är det – kit till trots!

Ett kit för att byta glasskiva på en iPad är inte särskilt dyrt och ingår ofta när man köper skivan. Det är ett par skruvmejslar (totalt 6 skruvar ska lossas och sättas tillbaka sen) ett par gitarrplektrum och en sugpropp med nyckelring på. Och sist med inte minst så finns det pedagogiska sidor på nätet som visar hur man gör och förstås massor med videos på Youtube i ämnet.

Alla dessa saker får det att verka rätt lätt att göra en sådan här sak. Och det kan det också vara, om skärmen är i bättre skick. Men ordet “lätt” är nog felvalt oavsett hur hel skärmen är. Men jag trodde ändå att det var avsevärt lättare än vad det i verkligheten var. De som visar hur det går till på videos (de jag tittade på) var antagligen proffs och kunde göra det hela med förbundna ögon. Jag är inget proffs.

Detta går att överföra på andra aspekter av livet också, saker som verkar lätta (enligt fördomen eller ett lättjefullt intellekt) men som i själva verket kräver betydligt mer arbete och/eller eftertanke.

En sådan sak är detta med tron på Gud. Jag märker att många har väldigt svårt att förstå vad en teolog egentligen pysslar med och faktiskt kan. Som tur är, så är jag ju inte enbart teolog utan också präst och det gör det lite lättare att greppa, för en präst döper, viger och begraver. Och utöver det har gudstjänster av andra slag, konfirmander mm som man kanske känner till.

“Men Gud, det är väl bara att man sitter och tänker lite och så kan jag lika mycket som du?”

Det är en attityd jag ibland möter, naturligtvis låter jag den som tänker så få fortsätta tänka så om den vill, men om den visar öppenhet och börjar samtala så märker den nog snart något annat.

För snart visar det sig för den som samtalar med en teolog (behöver ju inte vara just mig) att det där med Gud är ju ingen ny grej och framför allt inte någon lätt sak. Människor har tänkt och bett i millenia och de har argumenterat, kättarförklarat, helgonförklarat, diskuterat, disputerat, sorterat, analyserat och så vidare. Naturligtvis finns det hur mycket som helst att ösa ur när man börjar fundera på livets mening; hur hänger jag ihop med allt? Finns det någon sanning? Vem är Gud? Kan man ha en relation till Gud och hur i så fall?

Sådana frågor är inte nya och som teolog kan jag (vi) hjälpa till i samtalet och ofta kan vi mer än de vi möter och kan därför bidra med nya perspektiv.

Och precis som inom alla andra kunskapsområden så är vi olika bra på olika saker och har inte fullständig kompetens inom alla aspekter av de teologiska frågorna. Men förhoppningsvis kan vi hjälpa dig ett steg på vägen i dina tankar och i din relation med Gud.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.