Berätta om #mittdop!


Bilden lånad från @svenskakyrkan på Instagram

Bakgrund

Dopfrekvensen i Svenska kyrkan har precis det senaste året gått under 50% av nyfödda, det är en naturlig följd av avskaffandet av statskyrkan år 2000 och införandet av sann religionsfrihet på 1900-talet; samt sekulariseringen.

En del ser det som något enbart nedslående medan jag själv är mer dubbel i frågan. Inte minst eftersom Svenska kyrkan åtnjutit en särställning i samhället som sakta eroderar bort. Inte mest på grund av kyrkan själv utan på grund av djupa samhälleliga förändringar.

I Svenska kyrkan pågår olika satsningar och experiment med dopinbjudan, dopgudstjänster (drop-in) och sätt att nå ut med dopet på (vuxendop, katekumenat mm). I frikyrkan diskuteras barndopet och troendedopet rätt mycket just nu, då det skett en förskjutning på sina håll där man även i baptistiskt präglade miljöer accepterar och välkomnar medlemmar som är barndöpta.

Syfte

När då dopfrågan aktualiseras på olika sätt, kan det vara nyttigt att påminna sig om att det samtidigt är något vi kristna har gemensamt. Att vi är döpta och att vi döper!

I dopet (i Faderns och Sonens och Den Helige Andes namn) blir vi genom Nåden delaktiga i Jesu död och uppståndelse, vi begraver den gamla människan och iklär oss den nya. Vi får trons gåva och Den Helige Ande och vi blir en del av den världsvida kyrkans gemenskap. Vi får öva oss i att leva som kristna och varje dag leva i våra dop. Det är tillhörighet som är en trygghet utan motsvarighet då vi vilar i Guds egen hand som hans barn och hör till Honom och Hans rike för evigt!

Dela ditt dop!

Därför vill jag uppmuntra er kära läsare (och alla som nås av detta indirekt) att berätta om era dop på Twitter och Facebook!

Det behöver inte vara långt, men får vara så långt du vill. Du kan berätta en mening (eller fler) om det lilla du vet utifrån foton, berättelser, omständigheter osv eller om dina egna minnen när du döptes (om du döptes i en ålder du har minnen från).

Tagga det du skriver med #mittdop så vi andra kan ta del av det oavsett om vi följer/är vänner med varandra. Det funkar med taggar både på Twitter och på Facebook.

Låt oss dela med varandra om våra dop, dagen vi blev upptagna i Kristi kyrka!

3 Comments

 1. Intressant idé.

  Kan skriva kortfattat om #mittdop här också.
  Jag växte upp i en troende familj men vi gick inte direkt i kyrkan. Mina morföräldrar var aktiva i den lokala missionskyrkan så där hamande jag i tonåren och valde att konfirmera mig.
  Efter konfirmationen valde jag att låta mig döpas (ja, i Missionskyrkan kan det var lite sisådär med ordningen).

  Idag har jag dock ”skolats om” i dopfrågan och kommer vilja barndöpa mina ungar (om jag får några).

  För övrigt försöker jag säga vuxendop i stället för ”troendedop”. Det senare insinuerar att bara vuxna med förstånd och intellekt kan ha tro.

 2. […] En kollega jag aldrig mött i verkligheten men följer på Twitter, David Silverkors, har lanserat hashtaggen #mittdop som kan användas på både Facebook och Twitter. På så sätt kan vi berätta om våra dop, till inspiration och glädje för andra. Läs mer om hans tankar här […]

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.