mypod

Problemet mypod löser

Som ivrig lyssnade av podradio och musik, så gillar jag att lyssna när jag är på språng. Ofta blir det Spotify eller något podradio genom Instacast.

Men de där enstaka avsnitten jag laddat ned, eller intervjuerna jag stött på, på nätet och för den delen de ljudböcker jag har (som är ex. mp3), de tenderar att inte komma med i mitt lyssnande.

Det är där mypod kommer in.

Med mypod kan du göra din egna privata podradio så du får med de där intervjuerna och böckerna i din podcast-app!

Sätt upp din privata podradio med mypod

För att skapa din egen podradio behöver du följande:

  • Ett Dropbox konto, du får gratis 2 GB utrymme. Gå med här.
  • Ladda ned mypod:

Ladda ned mypod 1.0 här

Installera och starta mypod

När du laddat ned mypod, lägg över appen i din Program-mapp. Starta sedan mypod.

När du startar mypod utan att dra en fil dit, kommer konfigurationsdialogen upp:

Podradions namn och Beskrivning
Den första frågan är vad podden ska heta, det är det namn du kommer att se i ditt podradioprogram. Samma sak gäller beskrivningen.

För att kunna rätt ställa in den delade Dropbox-mappen och URL:en dit, behöver du ordna ett par saker.

Dropbox

Installera och gå med i Dropbox, när du gjort det, gå in i din Public-mapp som finns under Dropbox-mappen. Alla filer i den är nåbara från nätet (till skillnad från andra filer du lägger i din Dropbox).

Välj en delad Dropboxmapp
Skapa nu en mapp i din Public-mapp, där du ska spara din nya podradios filer. Kalla den t.ex. för ”minpod”. Gå in i dialogen för mypod igen och klicka på ”Choose” under ”Välj en delad Dropboxmapp”, och markera mappen du nyss skapade.

URL till ovan valda Dropboxmapp
För att få fram den adressen, behöver du göra en liten övning:

Om det inte finns någon fil i Public-mappen (inte den mapp du nyss skapade, utan just Public-mappen), dra dit en liten fil. Högerklicka på den och där finner du ett menyalternativ som heter ”Dropbox”, under det finns ”Copy Public Link”. Välj det och klistra in det i rutan för ”URL till ovan valda Dropboxmapp”, ta sedan bort slutet av länken där filnamnet nämns och skriv in vad det mappnamn som gäller för din pod.

URL:en du får när du valt ”Copy Public Link” ser ut på ungefär följande sätt:

https://dl.dropbox.com/u/1234567/filnamn.jpg

Den intressanta delen av URL:en är den fetstilade. När du sedan tagit bort filnamnet och lagt in mapp-namnet ska det se ut ungefär så här:

https://dl.dropbox.com/u/1234567/minpod/

Vad ska din rss-fil heta?
Om du inte vill tänka mer på saken, låt den heta index.rss.

Ändra bara om du har en egen URL till rss-filen
Detta alternativ ska du bara ändra, om du vill ordna en alternativ URL till din podradio. Som det är nu blir URL:en:

https://dl.dropbox.com/u/1234567/minpod/index.rss

Det är adressen du ska lägga in i din podradio-app när du sparat inställningarna. Om du vill ha en enklare adress att skriva in, kan du gå till bitly.com och göra en kortlänk till din podradio, och klistra in den i textrutan.

URL till bild för podradion (frivilligt)
Vill du ha en bild för din podradio? Lägg helt enkelt in en fyrkantig bild (undvik rektangulära bilder) i din podradio-mapp och ”Copy Public Link”, klistra in den i textrutan, så är detta klart.

Debugging
Ska stå på ”Nej, tack” (vilket det gör som standard).

Spara!

Använd mypod

Du kan dra och släpppa dina ljudfiler direkt på mypod-appen, då kommer de att flyttas (om de inte redan är på plats) till din podradiomapp och laddas upp till Dropbox, mypod uppdaterar även rss-filen (som är innehållsförteckningen över din podradio). Och du kan låta din podradio-app på telefonen, datorn, iPad:en ladda ned det nya avsnittet!